#### On a particular day, sweets were to be equally distributed among 495 students of a school. However, on that particular day 396 students from a nearby school also joined them. Hence each students present on that day got four sweets less. How many sweets were distributed

Let the number of sweats be x. => x/495 - x/891 = 4 => (891x - 495x)/(891 * 465) = 4 => 396x = 4 * 891 * 495 => x = (4 * 891 * 495)/396 = 4455

Advertisement

#### A student requires 324 pencils in 6 years. How many dozen pencils will he require in 14 years?

324 pencils = 27 dozens of pencils 6 years = 27 dozens 14 years = 27/6 * 14 = 63 dozens of pencils

#### In how many different ways can the letters of the word 'REPLACE' be arranged ?

The word REPLACE consists of 7 letters in which E comes twice. Number of arrangements= 7!/2! = 7 * 6 * 5 * 4 * 3 * 2 * 1 = 2520

#### A particular sum was divided among A, B and C in the ratio 2 : 6 : 7 respectively. If the amount received by A was Rs. 4908, what was the difference between the amounts received by B and C?

#### The average of four consecutive even numbers P, Q, R and S respectively (in increasing order) is 51. What is the product of P and R?

x + x+2 + x+4 + x+6 = 4 * 51 => 4x +12 = 204 => 4x = 204 - 12 => 4x = 192 =>x = 192/4 => x = 48 = P P * R = 48 * 52 = 2496

#### What is the least number to be added to 4523 to make it a perfect square ?

67 * 67 = 4489 68 * 68 = 4624 Required number = 4624 - 4523 = 101

#### The product of two consecutive even numbers is 7568. What is 150% of the sum of the two numbers?

#### . Length of the floor of rectangular auditorium is 6 meter more than the radius of a circle with a circumference of 572 m. The perimeter of the floor of the rectangular auditorium is 356 m. What will be cost of flooring the auditorium (Only the floor of the auditorium), if the cost of flooring is Rs. 12/m2

Circumference of circle = 2πr => 572 = 2 * 22/7 * r => r = (572 * 7)/2*22 = 91 Length of floor = 91+6 = 97 metre = l 2(l+b) = 356 2(97 + b) = 178 => b = 178 - 97 = 81 metre Area of floor = 97 * 81 = 7857 sq.meter Required cost = 12 * 7857 =Rs. 94284

#### a car covers a distance of 528 km. in a certain time at a speed of 66 km/hr. How much distance would a truck cover at an average speed which 24 km/hr less than that of the speed of the car in time which is 7 hours more than that taken by the car?

Time taken by car = 528/66 = 8 hours Case II, Time = 15 hours Speed = 66 - 24 = 42 kmph Distance covered by truck =Speed * Time = 15 * 42 = 630 km

#### The average age of a man and his son is 30 years. The ratio of their ages four years ago was 10:3 respectively. What is the difference between the present ages of the man and his son?

Four years ago, Father's age = 10x years Son's age = 3x years 10x + 3x + 8 = 60 => 13x = 60 - 8 = 52 =>x = 4 Required difference = 7x = 7 * 4 = 28 years