#### What would be the compound interest obtained on an amount of Rs.7790 at the rate of 10 p.c.p.a after two years?

C.I = P[(1+R/100)T - 1] = 7790[(1+10/100)2 - 1] = 7790(121/100 - 1) = 7790 * 21 / 100 = Rs. 1635.9

Advertisement

#### The difference between 20% of a number and 4/5th of the same number is 2499. What is 2/7th of that number?

Let the number be x 4x/5 - x/5 = 2499 => 3x/5 = 2499 => x = (2499 * 5)/3 = 4165 4165 * 2/7 = 1190

#### The average height of 27 persons was recorded as 162 cm. If the height of Shreyas was deleted from the observation, the average height reduced by 1 cm. What was Shreyas height?

Height of Shreyas = 162 + 26 = 188 cm.

#### The cost of 14 keyboards and 8 mouse-pads is Rs. 26240. What is the cost of 35 keyboards and 20 mouse-pads ?

C.P of 1 key board = Rs. x. C.P of 1 mouse pad = Rs. y. 14x + 8y = 26240 Dividing both sides by 2 7x +4 y =13120 Multiplying both sides by 5 35x + 20y = 65600

#### In order to pass in an examination, a student is required to get 342 marks out of the aggregate marks, Neha got 266 marks and was declared fail by 8 percent. What is the minimum passing percentage of the examination?

Total marks of the examination =x x * 8 / 100 = 342 - 266 = 76 x = (76 * 100)/8 = 950 Required percentage = 342/950 * 100 = 36

#### A plot of 1800 sq. ft. is available at the rate of Rs. 630 per sq. ft. If 45% of the total cost of the plot is to be paid at the time of booking it, how much is the booking amount?

Total cost of plot = Rs. 630 * 1800 Booking amount = (630 * 1800 * 45)/100 =Rs. 510300

#### 'A', 'B', and 'C' are three consecutive even integers such that four times 'A' is equal to three times 'C'. What is the value of 'B' ?

A =x B = x+2 C = x+4 4x = 3(x+4) => 4x - 3x = 12 => x = 12 B = x+2 = 12 + 2 = 14

#### A bus covers 572 kms in 13 hours. What is the speed of the bus?

Speed of bus = Distance/Time = 572/13 = 44 km/hr

#### The sum of the squares of two odd numbers is 11570. The square of the smaller number is 5329. What is the other number?

(Larger Number)2 = 11570 - 5329 = 6241 Larger number = squre root(6241) = 79

#### What is the difference between the simple and compound interest earned from a sum of Rs. 13033 at a rate of 13 percent per annum for a period of 3 years (rounded off to 2 digits after decimal) ?

S.I = (13033 * 13 * 3)/100 = Rs. 508.17 C.I = 13033 [(1 + 13/100)3 - 1] = 13033 * 0.44 =Rs. 5772.28 Difference = 5772.28 - 508.17 = Rs. 5264.11